Veilig autorijden in de herfst

Autorijden in de herfst biedt spectaculaire plaatjes met prachtig verkleurende bladeren. Helaas brengt de herfst ook wat nadelen met zich mee; de zon staat laag en kan u verblinden, regen en mist zorgen voor slecht zicht en bladeren op de weg kunnen gladheid veroorzaken. Maar, met deze 5 tips komt u veilig de herfst door!

1 Verblindende zon

Nu de dagen korter worden, staat de zon vaak laag op het moment dat iedereen in de auto zit op weg van werk naar huis.  Dit kan verblindend werken, dus wees voorbereid! Zorg dat er altijd een zonnebril in de auto ligt. Draagt u al een bril? Zorg dan voor een zonnebril op sterkte, of voor een overzetbril. Ook de zonneklep in de auto kan helpen. Het voelt misschien vreemd, maar juist bij een lage zon is verlichting extra belangrijk. Hierdoor bent u veel beter zichtbaar voor andere weggebruikers, zelfs als ze verblind worden door de zon. Bedenk ook, dat als u last heeft van de zon, de mensen achter u daar waarschijnlijk ook last van hebben. Dit kan leiden tot ongelukken als u plotseling remt. Heeft u de lage zon in de rug? Dan hebben uw tegenliggers dus last van de zon. Ook dat is goed om rekening mee te houden.

2 Gladheid

Hoewel we gladheid meestal associëren met de winter, kan de weg in de herfst ook gevaarlijk glad worden. Zeker als het hard waait, of hard gewaaid heeft, kunnen er veel bladeren op de weg liggen. Als deze dan ook nog eens nat worden van de regen, wordt de weg spekglad. Later in de herfst kan nachtvorst voorkomen, waardoor het, zeker in de ochtend, ook glad kan worden door ijs. Gladheid kan moeilijk oplost worden, maar goede (winter-)banden en verantwoord rijgedrag kan veel voorkomen. Zorg dat uw banden voldoende profiel hebben en pas uw snelheid aan.

3 Technische problemen

Door kou en regen kan de auto aangetast worden. Voornamelijk de accu is gevoelig voor kou. Laat de accu controleren om te voorkomen dat uw auto niet meer wil starten als het ’s nachts koud is geweest. Behalve de accu, kan bij nachtvorst ook de motor zelf beschadigd raken. Controleer de antivries en vul deze bij als het nodig is. Zorg ook voor antivries ruitenwisservloeistof, om vriesschade te voorkomen in de ruitenwisservloeistoftank en -leidingen.

4 Regen

Regen zorgt voor gladheid op de weg, maar ook het zicht kan beperkt worden door regen. Zelfs lichte regen kan het zicht al ernstig beperken, zware regen kan erger zijn dan mist, en regen in combinatie met een lage zon is al helemaal slecht voor het zicht. Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor: gebruik goede ruitenwissers. Goede ruitenwissers maken uw ruit echt droog, en zorgen voor optimaal zicht.

5 Verlichting

Verlichting is altijd belangrijk, maar in de herfst verdient het wat extra aandacht. Zoals gezegd, is verlichting één van de belangrijkste zaken om gezien te worden als de zon laag staat. Controleer dus regelmatig of uw verlichting nog werkt.

Daarnaast is er in de herfst nog een ander probleem: omdat de weg vaker nat is, spat er meer vuil op de auto. In sommige gebieden zijn er wegen waar in de herfst extra modder ligt door landbouwvoertuigen. Dit kan ervoor zorgen dat uw lampen veel slechter zichtbaar zijn, omdat ze bedekt zijn met modder, zand en ander opspattend vuil. Controleer uw lampen regelmatig, en als het nodig is, kunt u ze schoonmaken met een zachte doek en veel water.

Contactmogelijkheden

Openingstijden

ma t/m vr van 08.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Bellen

Tel: 088 – 551 4444

Overig contact

 Facebook
 Whatsapp
 E-mail
 Klantenservice

Schrijven

SAA Verzekeringen
Postbus 9000
3007 AA Rotterdam

Bezoeken

SAA Verzekeringen
Twentestraat 88
3083 BD Rotterdam

Heeft u nog vragen?

Vraag het aan Saar, onze digitale assistente. Zij helpt u met het beantwoorden van uw verzekeringsvragen.

0
Cijfer klantvriendelijkheid
In 2017 geven onze klanten dit gemiddeld voor vriendelijkheid.

SAA draagt Happy Child een warm hart toe.

0
Klanten gingen u voor
2018-10-26T11:28:23+00:00