[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Beperking bijbetalingsplicht bij waardeoverdracht

Eind vorig jaar is naar aanleiding van een motie van Pieter Omtzigt (CDA) om de bijbetalingsproblematiek voor werkgevers bij waardeoverdracht te beperken, artikel 72a in de Pensioenwet opgenomen. Dit geeft ruimte voor een tijdelijke maatregel om bij al te grote bijbetalingsverplichtingen de plicht tot het meewerken aan waardeoverdracht (op grond van art. 71 en 76 PW) niet te laten gelden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft thans een ontwerpbesluit naar de Tweede Kamer gezonden waarin de inhoud van voornoemde maatregel is opgenomen. Het komt er op neer dat de plicht tot het meewerken aan waardeoverdracht niet geldt indien er (cumulatief) sprake is van:

  • een kleine werkgever volgens het Besluit Wfsv (financiering sociale zekerheid) en
  • een bijbetalingsplicht van meer dan € 15.000,- en
  • een bijbetalingsplicht van meer dan 10% van de overdrachtswaarde

De maatregel beoogt een evenwicht te vinden tussen al te grote bijbetalingsverplichtingen voor werkgevers en een (te grote) inbreuk op het “recht” op waardeoverdracht voor werknemers. Als er op grond van deze maatregel geen plicht tot medewerking geldt, kan de werkgever nog wel vrijwillig besluiten de aanvullende koopsom te voldoen waarmee de waardeoverdracht alsnog doorgang kan vinden. Zodra een meer fundamentele oplossing voor de waardeoverdracht problematiek is bereikt, zal deze maatregel weer vervallen. De overheid verwacht dat dit op of rond 1 januari 2014 het geval zal zijn.

Naar verwachting zal de maatregel met ingang van 1 juli 2012 van kracht worden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”nobg” margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”false” bg_attachment=”false” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ parallax_speed=”0.1″ bg_type=”no_bg” bg_grad=”background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%, #E3E3E3));background: -moz-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%);background: -webkit-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%);background: -o-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%);background: -ms-linear-gradient(top,#E3E3E3 0%);background: linear-gradient(top,#E3E3E3 0%);” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_repeat=”repeat” bg_image_size=”cover” bg_img_attach=”scroll” parallax_sense=”30″ animation_direction=”left-animation” animation_repeat=”repeat” bg_override=”0″ parallax_content_sense=”30″ fadeout_start_effect=”30″ overlay_pattern_opacity=”80″ seperator_type=”none_seperator” seperator_position=”top_seperator” seperator_shape_size=”40″ seperator_svg_height=”60″ seperator_shape_background=”#ffffff” seperator_shape_border=”none” seperator_shape_border_width=”1″ icon_type=”no_icon” icon_size=”32″ icon_style=”none” icon_color_border=”#333333″ icon_border_size=”1″ icon_border_radius=”500″ icon_border_spacing=”50″ img_width=”48″ ult_hide_row_large_screen=”off” ult_hide_row_desktop=”off” ult_hide_row_tablet=”off” ult_hide_row_tablet_small=”off” ult_hide_row_mobile=”off” ult_hide_row_mobile_large=”off”][vc_column width=”1/1″][vc_widget_sidebar show_bg=”false” sidebar_id=”sidebar_15″][/vc_column][/vc_row]

2015-10-30T09:20:51+00:00