De bitcoin, een moderne tulpenbol?

Beleggen iets van de laatste tijd? Vergeet het maar. Beleggen is al bijna net zo oud als de spreekwoordelijke weg naar Kralingen. Maar hoe voorkomt u dat u een verkeerde beslissing neemt met uw geld? Hoe verloren mensen in het verleden hun volledige kapitaal? Welke gebeurtenis van honderden jaren geleden zien we momenteel weer terug?

Beleggen in tulpen

In het begin van de 17e eeuw (de gouden eeuw) werd de VOC opgericht en schilderde Rembrandt van Rijn zijn eerste schilderijen. De tulp was in die tijd een nieuwe bloem in Nederland. Door extreme vraag naar deze populaire bloem, bereikte de prijs ervan in 1637 enorme hoogten. In dat jaar kon men met 1 tulpenbol een heel grachtenpand in Amsterdam kopen. Met behulp van opties speculeerde men op bollen die nog in de grond zaten maar zodra bekend werd dat er overcapaciteit was, kreeg de bol weer de waarde die het vertegenwoordigde, namelijk dezelfde prijs als een ui. 

De geschiedenis herhaalt zich?

Ook vandaag de dag zien we dergelijke taferelen weer terug. Hoeveel mensen zijn er niet die meespelen in een loterij omdat zij hoorden van iemand die een grote prijs won in de staatsloterij of de postcodeloterij? Dus waarom zou u dat geluk niét hebben? Maar ook mensen die hun volledige kapitaal in Bitcoins hebben belegd omdat deze “munt” in relatief korte tijd van tien naar twintigduizend dollar in waarde steeg. 

Houd u aan een doelstelling

De tulpenbol, de Bitcoin en de Staatsloterij. Allemaal voorbeelden van speculeren door hebzucht, in plaats van beleggen met een plan. Vraag uzelf eens af hoe belangrijk u het vindt om uw financiële doelen te behalen. Doelen als eerder stoppen met werken, aflossen van de hypotheek of de studie van uw kinderen. 

Onze adviseurs staan voor u klaar

Is het belangrijk voor u om deze doelen te halen? Loop dan niet onnodig veel risico en laat u adviseren over wat verstandig is. Maak een afspraak met een van onze adviseurs en bepaal samen uw doel(en), kijk of deze te realiseren zijn en hoe u deze kan behalen. Wij staan voor u klaar via het telefoonnummer 088 – 551 4190 of stuur een e-mail naar leven@saa.nl. Wij helpen u graag verder.

Contactgegevens

2018-02-08T09:41:48+00:00