Blog

Beleggen in drank

Beleggen in alcoholische drank

De laatste jaren zijn wijn-, whisky- en bierfestivals steeds meer in trek. Als het weer mee zit, is het heerlijk om onder het genot van een hapje uw favoriete drankje te nuttigen met liefhebbers, kenners en producenten die met passie over hun product vertellen. Maar wat vaak onbesproken blijft, is dat een goede fles wijn 10 jaar later zomaar meer waard kan zijn dan wat u ervoor heeft betaald.  

0% spaarrente

Er komen steeds meer verhalen over mooie wijnflessen en -kistjes die in een periode van 10 á 20 jaar behoorlijk in waarde zijn gestegen. Sterker nog, deze flessen hebben een hoger rendement dan de AEX-index. Iets wat zeker niet alle professionele beheerders van beleggingsfondsen lukt. En nu ABN AMRO als eerste grote bank heeft besloten om de spaarrente op 0% te zetten, moeten vermogende klanten zelfs betalen om spaargeld op een spaarrekening te bewaren. Hierdoor leeft steeds meer de vraag “wat kan ik met mijn spaargeld doen?” De oude sok wordt nu steeds vaker genoemd. Qua rendement levert dat, net als een spaarrekening, niks op. Rekening houdend met de inflatie en de vermogensbelasting (die gelukkig wel wat versoepeld is de afgelopen jaren) levert u zelfs uw spaargeld in.

Beleggen of een fles wijn in een oude sok stoppen?

Als we het hebben over beleggen, roept het bij veel mensen vragen op. Wat koop ik precies? Hoelang duurt de investering? En welke risico’s brengt dit met zich mee? Met regelmaat komen er artikelen voorbij over het verlies van een inleg na belegging. Wat is dan een interessant beleggingsproduct?

Maar hoe zit het nou met beleggen in wijn? Er zijn speciale wijnhandelsplatformen, zoals de Liv-ex wine exchange. Deze platformen bieden de mogelijkheid tot het kopen en verkopen van wijn. Misschien belegt u al in wijn zonder dat u het zelf weet. Het kan zomaar zijn dat uw beleggingsfonds een aandeel heeft in een wijngaard in Frankrijk of Spanje. Zelf wijn aanschaffen is natuurlijk tastbaarder, en ook véél leuker om de flessen in uw wijnrek of –kelder te bewaren. Misschien komt die oude sok dan toch van pas voor het breekgevaar van de fles.

Niet elke fles wijn die u bij de slijter om de hoek koopt, wordt beter worden met de jaren. Vaak zijn deze via speciale wijnhandelaren verkrijgbaar. Het gaat hier om de soorten wijn met een lang bewaar- en verbeteringspotentieel. Hiermee wordt bedoeld: de rijpbaarheid van de wijn na het bottelen. Voor de waardebepaling van wijn is wijnjaar en de wijnstreek erg essentieel. Voor bijvoorbeeld Bordeauxwijnen waren de jaren 1982,1990, 2000 en 2005 erg succesvol. Voor een succesvol wijnjaar is belangrijk dat de buitentemperatuur, het aantal zonuren en het moment waarop de druiven worden geplukt perfect zijn. Daarnaast is het etiket een belangrijk onderdeel van de waardebepaling. Het wordt getest op authenticiteit – is het label niet vervalst? - en het moet uiteraard nog op de fles zijn bevestigd. Een kistje wijn in plaats van een enkele fles is vaak ook een betere aankoop, een kistje met wijn is minder makkelijk te vervalsen dan een enkele fles.

Als de wijn eenmaal is aangeschaft, is het belangrijk om deze te bewaren onder bepaalde omstandigheden. Idealiter moet de wijn plat bewaard worden en dient de temperatuur van de wijn tussen de 10 en 16 graden te blijven. Een wijnkelder of speciale wijnkast om de flessen wijn goed te bewaren is dan ook geen overbodige luxe.

Daarna is het een kwestie van geduld en hopen dat de prijzen van de wijnen uit topjaren blijven stijgen. Op het juiste moment verkopen is, net als met beleggen op de beurs, ook niet onbelangrijk. Want een goede wijn heeft niet het eeuwige leven, dus bij verkoop moet de wijn nog wel drinkrijp zijn. Laat u daarom vooraf informeren bij een wijnspeciaalzaak. Het is tenslotte wel een investering die u maakt, maar zeker de moeite waard om te overwegen.

Het Ierse en Schotse goud

Naast wijn is whisky ook steeds meer in trek als beleggingsproduct, zeker op de langere termijn. Wijn rijpt na het bottelen langzaam verder en gaat op een gegeven moment, nadat de wijn drinkrijp is, in kwaliteit achteruit. Whisky blijft na het bottelen constant van kwaliteit. Bij whisky’s zijn het vooral de single malt whisky’s die in waarde zijn gestegen. Dit zijn whisky’s die afkomstig zijn van één distilleerderij en bevatten enkel gemoute gerst. Andere graansoorten zijn niet toegestaan.

Bij de waardebepaling van whisky is het belangrijk hoe lang de whisky in een vat heeft gerijpt voordat het gebotteld werd. Een fles whisky van 50 jaar oud, die 40 jaar op vat heeft gerijpt, levert meer op dan een fles van 50 jaar oud die 12 jaar op vat heeft gerijpt. Ook speelt de verkrijgbaarheid van een bepaald whiskymerk een rol in de waardebepaling. Een whisky met een beperkte oplage of van een failliete distilleerderij levert al snel meer op. Voor whisky’s zijn er ook speciale handelsplatforms, zoals de World Whisky Index. Hier kunt u uw whisky’s aanbieden en ook  laten beheren. Heel handig, want dit voorkomt de grote verleiding om de fles zelf te openen voor een nipje.

Risico’s in beleggen

Beleggen is niet zonder risico’s. Bij beleggingen in drank is dat niet anders. Op dit moment is er vooral vanuit China en India een grote vraag naar wijnen en whisky’s. Doordat de vraag naar speciale wijnen en whisky’s zo hoog is, zijn de prijzen hiervan de afgelopen jaren enorm gestegen. Als de vraag minder wordt, vooral van vermogende drinkers, daalt logischerwijs ook de prijs. Beleggen in drank kan een onderdeel zijn van een vermogensspreiding, maar het is niet geschikt om kapitaal in te laten renderen dat bedoeld is om bijvoorbeeld een hypotheekschuld af te lossen of om met pensioen te gaan.


Whisky- & wijnfestivals

Zoekt u nog een leuk festival voor dit jaar om naartoe te gaan? Wij hebben hier een aantal komende events voor u op een rijtje:


Agenda 2020

Festival

Datum

Hielander Whisky Festivals

7 & 8 februari

Whisky Festival Noord Nederland

27 t/m 29 maart

Whisky in Leiden

4 april

Amsterdam Wine festival

20 t/m 22 maart

Bacchus

12 t/m 14 juni

19 t/m 21 juni

RYPP Wijnfestival

26 t/m 28 juniHallo, wilt u meer informatie?

Staat u op het punt om zo’n interessante drankbelegging te doen? Denk er dan ook even over na om uw drank te verzekeren, want een flinke drankvoorraad is kostbaar en er kan altijd iets mislopen. Voor informatie hierover neem contact met één van onze adviseurs of bel onze klantenservice op telefoonnummer 088 - 551 44 44. Zij informeren u graag.

Christine, adviseur


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.