Blog

Een eerste huis kopen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis?

Denkt u er over na om een huis te kopen of bent u al actief op zoek naar een koopwoning? Dan kan het zijn dat er een hoop vragen bij u rijzen. Er komt namelijk een hoop kijken bij het kopen van een huis en u moet in korte tijd een boel zaken regelen. Om u te hulp te schieten hebben wij een overzicht voor u gemaakt. Zo weet u waar u aan toe bent en wat er allemaal komt kijken bij het kopen van uw eerste huis. Heeft u nog vragen na het lezen van alle informatie? Wij helpen u graag.

Budget bepalen en mijn maximale hypotheek berekenen

Allereerst is het belangrijk om na te gaan hoeveel geld u kunt lenen en of u eigen geld kunt èn wilt inzetten bij de aankoop van uw huis. Dit wordt een hypotheek genoemd en deze lost u net zo lang af tot het gehele hypotheekbedrag is terugbetaald. Als u eigen geld inzet wordt het te lenen hypotheekbedrag wat u nodig heeft lager. Wij hebben een bereken tool op onze site staan om te kijken hoeveel geld u maximaal kunt lenenDaarnaast kunt u uw maandlasten berekenenHecht u meer waarde aan een persoonlijk advies? Onze hypotheekadviseurs helpen u graag.


Nationale Hypotheek Garantie

Daarnaast is het waardevol om te kijken of u een hypotheek kunt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee worden eventuele financiële risico’s van een koopwoning beperkt. Als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding of werkloosheid, helpt NHG waar mogelijk om uw hypotheek weer betaalbaar te maken. Voor meer informatie zie de site over de Nationale Hypotheek Garantie.

Rekening houden met bijkomende kosten

Een huis kopen is investeren in uw toekomst. Naast de kosten van uw woning (de koopsom) zijn er verschillende bijkomende kosten die u niet moet vergeten. Wij hebben ze voor u op een rij gezet afhankelijk van het feit of het om een nieuwbouw-, of bestaande woning gaat.


U wilt een nieuwbouwwoning kopen

Meer- en minderwerk
Bij een nieuwbouwwoning krijgt u te maken met meer- en minderwerk. Dit is een lijst van zaken die u kunt laten regelen voordat uw huis wordt opgeleverd. Bijvoorbeeld: het laten aanleggen of verplaatsen van wandcontactdozen, loze leidingen, een dakraam etc.

Bouwrente
Bij een nieuwbouwhuis krijgt u te maken met bouwrente. Deze dient u te betalen tijdens de bouw van uw woning. Dit betekent dat uw tijdens de bouwperiode dubbele lasten heeft, namelijk van uw eigen woning en de te bouwen nieuwbouwwoning. De bouwrente is eigenlijk een potje waaruit de bouwkosten worden betaald. Het potje is onderdeel van uw hypotheek dus dient u hierover hypotheekrente te betalen.

Opleveringskeuring
Bij de oplevering van uw woning is het belangrijk dat u een opleveringskeuring doet om te bekijken of alles goed en volgens afspraak is geleverd en of er nog eventuele gebreken zijn die moeten worden verholpen. Het is hierbij aan te bevelen u te laten bijstaan door een deskundige van een bouwkundig adviesbureau of van de Vereniging Eigen Huis.


U wilt een bestaande woning kopen
Overdrachtsbelasting
Als u een bestaand huis koopt betaalt u 2% aan overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de koopsom.


Hypotheekvormen

Met de huidige wet-, en regelgeving moet een hypotheek uiterlijk in dertig jaar afgelost zijn. U kunt bij het afsluiten van een hypotheek kiezen uit een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Hierbij hebben wij de eigenschappen in het kort voor u uiteen gezet:

Annuïteitenhypotheek

  • U betaalt maandelijks een vast bruto bedrag.
  • U betaalt in het begin meer rente dan aflossing.
  • In uiterlijk 30 jaar heeft u de hypotheek afgelost.
  • Maakt u gebruik van maandelijkse hypotheekrenteaftrek, dan betaalt u in het begin minder omdat u meer rente betaalt en daardoor heeft u recht op een hogere rente aftrek. In dit geval zal de netto maandlast* gedurende de looptijd oplopen.

* Netto maandlast: Maandlast van de hypotheek minus de hypotheekrente aftrek die u terug ontvangt van de belastingdienst.


Lineaire hypotheek

  • U betaalt rente over de overgebleven schuld.
  • Uw maandlast zal in het begin hoger zijn en neemt gedurende de looptijd af.
  • In uiterlijk 30 jaar heeft u de hypotheek afgelost.
  • U betaalt een vaste aflossing welke bij een aflossing in 30 jaar, 1/360 deel betreft.

Wenst u meer informatie over hypotheken? Bekijk dan onze hypothekenpagina.


Wat vindt u belangrijk?

Als u weet waar u financieel aan toe bent kunt u gerichter gaan zoeken naar een huis. Naast het financiële plaatje is het natuurlijk ook belangrijk om na te gaan waar uw wensen liggen. Wilt u bijvoorbeeld in een drukke of rustige omgeving wonen? In een nieuwbouwhuis of een huis met een geschiedenis?

Een bod uitbrengen

Heeft u een huis gevonden die aan uw wensen voldoet? Dan kunt u gaan onderhandelen. Hierbij is het belangrijk eerst goed te bepalen wat uw openingsbod wordt en welk uw maximale bod.

Tekenen

Wanneer u akkoord gaat met de prijs of wanneer uw bod geaccepteerd is tekent u de koop-, en de aannemingsovereenkomst. Vervolgens gaat u naar de notaris om de eigendomsakte en de hypotheekakte te ondertekenen. U heeft nu een huis gekocht!

De hypotheek rondkrijgen

Nu is het belangrijk dat u uw hypotheek zo snel mogelijk rond krijgt. Vaak zit er een termijn aan vast waarbinnen dit moet gebeuren. In overleg met de makelaar kan deze periode eventueel worden verlengd. Ga langs bij uw hypotheekadviseur of maak een afspraak met uw tussenpersoon om u te laten adviseren over een hypotheek die bij u past. Als u wilt kunnen onze hypotheekadviseurs u ook helpen. Houdt er wel rekening mee dat hypotheekadvies geld kost. Het eerste gesprek bij SAA is echter altijd kosteloos.

Het belang van een goed advies

Aangezien iedere situatie anders is en er verschillende soorten hypotheken zijn is het belangrijk dat u goed wordt geadviseerd. Het is ten slotte een grote financiële beslissing in uw leven. Laat daarom een advies op maat maken.

Hypotheekadvies
Wilt u zich laten adviseren over een hypotheek die bij u past? Of heeft u nog vragen? Onze hypotheekadviseurs staan graag voor u klaar.


Maximale hypotheek berekenen
Bent u benieuwd hoeveel geld u kunt lenen? Bereken dan kosteloos uw maximale hypotheek en bekijk hoeveel geld u kunt lenen.


   


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.