Blog

Tips om veilig te fietsen met een elektrische fiets

Elektrische fiets: wat gaat dat hárd!

Door:  Redactie SAA Verzekeringen | Laatst geüpdatet: 9 juni 2021  |  Leestijd: 1 minuut

Met een elektrische fiets (of e-bike) zoeft u heel wat sneller langs de wegen dan met een gewone fiets. Het gaat immers een stuk gemakkelijker, dankzij de elektrische trapondersteuning. Maar dát blijkt nu juist de grootste valkuil!


 

Sneller fietsen vraagt al uw aandacht, vooral omdat u dat met uw gewone fiets niet zo gewend was. Uit recente cijfers blijkt dat die extra aandacht helaas ver te zoeken is. Met de toenemende verkoop van elektrische fietsen blijkt ook het aantal verkeersongelukken met fietsers flink te zijn toegenomen. Tijd dus om een belangrijke vraag te beantwoorden: hoe fietst u veilig met uw elektrische fiets? Dit zijn onze tips:

 

Let goed op bij het op- en afstappen
De elektrische fiets heeft een motorblok, waardoor het zwaartepunt op een andere plek zit dan bij een gewone fiets. Dit voelt u bij het op- en afstappen. Stap daarom nooit overhaast op of af, let vooral goed op. En zorg ervoor dat uw zadel niet te hoog staat.

 

Gebruik uw fietsbel
Andere fietsers zullen niet zo snel merken dat u hen gaat inhalen, uw elektrische fiets maakt immers maar weinig geluid. Het kan dan ook geen kwaad om even te bellen met uw fietsbel. Misschien zelfs een keertje extra, zodat duidelijk is dat u (nog steeds) aan het inhalen bent.

 

Ga in de bocht niet te snel
Misschien heeft u tientallen jaren lang een gewone fiets gebruikt voordat u overstapte op de elektrische fiets. U heeft daardoor niet echt het gevoel dat u snel gaat. Vooral in een (scherpe) bocht kan dat gevaarlijk zijn, er is kans dat u uit de bocht vliegt. Rij dus rustig in de bochten en blijf vooral niet doortrappen.

 

Rem op tijd af
Bij een hogere snelheid is uw remweg langer. Zorg dus dat u bij het naderen van een stoplicht of een hindernis tijdig begint met afremmen.

 

Draag een helm
Tot een snelheid van 25 kilometer per uur is een helm weliswaar niet verplicht, maar onder het motto ‘veiligheid voorop’ zou u kunnen overwegen er eentje te dragen. Voor de zogenoemde speed pedelec, een veel snellere elektrische fiets die tot 45 kilometer per uur gaat, gelden andere regels. Een helm is dan wél verplicht, evenals een bromfietsrijbewijs en een gele kentekenplaat.


Goed verzekerd

Het onderscheid tussen de ‘gewone’ elektrische fiets en de speed pedelec werkt ook door in de verzekeringsplicht. Eigenaren van een speed pedelec zijn wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Bij een gewone elektrische fiets volstaat de reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Belangrijk: check wel even de polisvoorwaarden, soms wordt er een uitzondering gemaakt voor elektrische fietsen.

 

 E-bike


En dan is er nog het verzekeren van de fiets zelf. We hebben het hier immers niet over een kilo suiker – de aanschafwaarde van een elektrische fiets is best hoog. Logisch dus om ‘m te verzekeren tegen beschadiging en diefstal. Soms is pechhulp inbegrepen, compleet met breng- en haalservice. Niet verkeerd, want hoe hárd uw elektrische fiets ook gaat, onfeilbaar is-ie niet…


Heeft u vragen?

Wilt u weten of u ook verzekerd bent met uw elektrische fiets? Bel neem dan gerust contact op. Onze adviseurs helpen u graag verder.
Laura, adviseur


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.