Blog

Maak uw motor weer rijklaar

De motor uit de stalling halen? Dit is de checklist om hem rijklaar te maken!

  Door: Claudia Kok  |  Laatst geüpdatet: 9 juni 2021  |  Leestijd: 3 minuten

Het is weer tijd om de motor uit de winterstalling te halen. In Nederland zijn we verplicht om motorrijtuigen WA te verzekeren. Gebruikt u uw motor niet in de winterperiode en staat deze dan in de stalling? Dan kunt u het kenteken tijdelijk schorsen. De motor is dan niet verzekerd en daar hoeft u dan ook niet voor te betalen. Gedurende de schorsperiode mag u niet met de motor op de openbare weg staan. Als de motor uit de stalling komt, dient u de schorsing bij het RDW op te heffen en de motor weer te verzekeren, zodat u de weg op kunt.Is uw motor al rijklaar? Dit is de checklist:

1. Controleer de bandenspanning.
Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger benzineverbruik en een snellere slijtage van de banden.

2. Controleer de remmen.
Knijp de voorrem in en trap op de achterrem om te kijken of er genoeg druk in het remsysteem zit.

3. Controleer de verlichting.
Check altijd even uw verlichting met het contact aan. Niks is belangrijker dan gezien worden op de weg. Schijnen de lampen niet te hoog of te laag? Werken de knipper- en remlichten ook nog? Vergeet daarnaast niet te controleren of het licht ook werkt als u uw voetpedaal bedient.

4. Verse benzine voor gebruik.
Het lijkt veiliger om de motor met een bijna lege tank weg te zetten in de winterstalling. Toch is het raadzaam om de motor weg te zetten met een volle tank. Waar benzine zit kan namelijk geen condensvorming optreden. En zo ontstaat er dus geen roest. Wanneer u de motor niet hebt weggezet met een volle tank, vul hem dan met verse benzine.

5. Is uw motorolie op peil?
Wanneer u voor de winter de motorolie niet hebt vervangen, doe dit dan voor de eerste rit in het voorjaar. Zorg ervoor dat uw motor koud is en recht op een vlakke ondergrond staat als u de olie controleert.

6. Controleer eventuele plekken onder de motor.
Dubbelcheck na het verversen van olie of u geen plekken onder de motor ziet in verband met lekkage van vloeistoffen.

7. Rij de eerste rit rustig.
Doordat het wegdek nog relatief koud is, hebben de banden nog geen optimale grip.

Ik ben klaar om te toeren, u ook?


Uw motor verzekeren?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of wilt u uw motor weer verzekeren? Neem dan contact met ons op.  Wij helpen u graag verder.

Claudia,  Vestigingsmanager Sneek


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.