Blog

Veilig varen met uw plezierboot

Varen met uw plezierboot? Veiligheid voorop!

Door: Redactie SAA Verzekeringen |  Laatst geüpdatet: maart 2021  |  Leestijd: 2 minuten

Als u een motorboot, zeilboot of sloep heeft, wilt u met mooi weer niets liever dan genieten van dat ongekende vrijheidsgevoel op het water. Wij adviseren u over uw bootverzekering, geen punt. Wij gaan immers over uw zekerheid. Maar ú gaat over uw veiligheid op het water. En uw veiligheid is alles waard! Hierbij onze veiligheidstips.


Veilig varen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat u gaat varen, zijn er veel veiligheidsaspecten die u controleert. Voor het gemak hebben wij dit lijstje voor u opgesteld als geheugensteuntje:

Controleer uw boot
Vul de brandstof bij en controleer de motor. Hoe is het oliepeil? En is er voldoende koelwater aanwezig? Is de accu nog in orde? Heeft u voldoende reddingsvesten aan boord, zijn ze nog goedgekeurd? Check de EHBO-kit, is deze volledig en niet over de datum? Zorg dat u de juiste informatie aan boord heeft, zoals waterkaarten en een almanak. En, in ons land niet onverstandig: check de weersverwachting!

Is uw kennis nog up-to-date?
Zorg dat uw kennis van de vaarregels, boeien, borden en tekens up-to-date is. Raadpleeg het Binnenvaartpolitiereglement (BPR).

Wees transparant over uw koers
Wees een ‘heer’ op het water. Vaar een duidelijke koers, zodat andere schippers zien wat u doet. Houd stuurboordwal (rechts) aan. Geef binnenvaartschepen de ruimte, bewaar de nodige afstand. Houd uw snelheid in de gaten en zorg dat anderen geen last hebben van uw boeg- en hekgolf. Kijk regelmatig achterom zodat u weet of er achteropkomende schepen zijn. Blijf uit de dode hoek van een vrachtschip, de schipper moet u kunnen zien! 

Gebruik een marifoon
Hiermee legt u contact met andere schippers en met brug- en sluiswachters. Belangrijk om uw marifoon uit te luisteren, zo weet u wat er in uw omgeving gebeurt.

Alcohol en veilig varen gaan niet samen!
Net zoals dat alcohol niet samengaat met autorijden, gaat alcohol ook niet samen met varen. 


Veilig tegen diefstal

U ziet het, veilig varen is vooral uw gezond verstand gebruiken. Uw vaarplezier heeft u zélf in de hand. Tenzij… anderen roet in het eten gooien, natuurlijk. Dieven bijvoorbeeld. Wist u dat elk jaar duizenden booteigenaren de dupe worden van diefstal van hun boot of buitenboordmotor? Ai, daar gaat uw vaarplezier! Gelukkig kunt u zelf veel doen om dit soort ellende te voorkomen. Wij geven u weer een handvol tips.

Boot op slot
Leg uw boot altijd vast met een ketting of kabel, gecombineerd met een goedgekeurd slot. Leg ook de buitenboordmotor vast, bijvoorbeeld met een kabel of een buitenboordmotorslot. Controleer regelmatig de onderhoudsstaat van het hang- en sluitwerk.

(Elektronische) beveiliging
Installeer een elektronisch beveiligingssysteem, denk aan een vaartuigvolgsysteem. Staat de boot op een trailer, zorg dan voor een goede beveiliging met een goedgekeurd slot (koppelingsslot, wielklem).

Zet met SDNA het registratienummer op de boot en buitenboordmotor
SDNA is een onzichtbare markeringsvloeistof die oplicht onder UV-licht. De unieke code in de vloeistof zorgt ervoor dat uw boot rechtstreeks aan u (als rechtmatige eigenaar) is gekoppeld.

Gebruik de ‘Registratiekaart pleziervaartuig’ om alle gegevens van uw boot vast te leggen
Mocht uw boot of buitenboordmotor toch worden gestolen, dan heeft u in elk geval alle gegevens bij de hand en is het traceren een stuk gemakkelijker.


Verzeker uw boot, kijk wat bij u past

Uw boot kunt u, net als uw auto, op verschillende manieren verzekeren. Neemt u een WA-verzekering, dan worden alleen de kosten vergoed van de schade die u veroorzaakt bij een ander. Is uw boot van hoge waarde of vaart u vaak? Overweeg dan een aanvullende verzekering. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om uw inboedel aan boord te verzekeren waarmee u zich indekt tegen diefstal, brand en/of blikseminslag. Kijk goed wat het beste bij u past. Komt u er zelf niet uit? Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze.


Wilt u advies over het verzekeren van uw pleziervaartuig?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Claudia, Vestigingsmanager Sneek


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.