Veilig varen met uw plezierboot

Varen met uw plezierboot? Veiligheid voorop!

Mooi weer? En u heeft een motorboot, zeilboot of sloep? Dan gaat u natuurlijk weer genieten van dat ongekende vrijheidsgevoel op het water. Wij kunnen u adviseren over uw bootverzekering, geen punt… wij gaan immers over uw zekerheid. Maar ú gaat over uw veiligheid op het water. Die veiligheid is heel wat waard, daarom willen wij u graag een aantal nuttige tips geven.

Veilig varen

 • Een goede voorbereiding is het halve werk! Vul de brandstof bij, controleer uw boot, de motor, het oliepeil, het koelwater, de accu. Heeft u voldoende reddingsvesten aan boord, zijn ze nog goedgekeurd? Check de EHBO-kit, is deze volledig en niet over de datum? Zorg dat u de juiste informatie aan boord heeft, zoals waterkaarten en een almanak. En, in ons land niet onverstandig: check de weersverwachting!
 • Zorg dat uw kennis van de vaarregels, boeien, borden en tekens up-to-date is. Raadpleeg het Binnenvaartpolitiereglement (BPR).
 • Wees een ‘heer’ op het water. Vaar een duidelijke koers, zodat andere schippers zien wat u doet. Houd stuurboordwal (rechts) aan. Geef binnenvaartschepen de ruimte, bewaar de nodige afstand. Houd uw snelheid in de gaten en zorg dat anderen geen last hebben van uw boeg- en hekgolf. Kijk regelmatig achterom zodat u weet of er achteropkomende schepen zijn. Blijf uit de dode hoek van een vrachtschip, de schipper moet u kunnen zien! 
 • Gebruik een marifoon. Hiermee legt u contact met andere schippers en met brug- en sluiswachters. Belangrijk om uw marifoon uit te luisteren, zo weet u wat er in uw omgeving gebeurt.
 • Alcohol en veilig varen gaan niet samen!

U ziet het, veilig varen is vooral uw gezond verstand gebruiken. Uw vaarplezier heeft u zélf in de hand. Tenzij… anderen roet in het eten gooien, natuurlijk. Dieven bijvoorbeeld. Wist u dat elk jaar duizenden booteigenaren de dupe worden van diefstal van hun boot of buitenboordmotor? Ai, daar gaat uw vaarplezier! Gelukkig kunt u zelf veel doen om dit soort ellende te voorkomen. Wij geven u weer een handvol tips.

Veilig tegen diefstal

 • Leg uw boot altijd vast met een ketting of kabel, gecombineerd met een goedgekeurd slot.
 • Leg ook de buitenboordmotor vast, bijvoorbeeld met een kabel of een buitenboordmotorslot.
 • Installeer een elektronisch beveiligingssysteem, denk aan een vaartuigvolgsysteem. 
 • Staat de boot op een trailer, zorg dan voor een goede beveiliging met een goedgekeurd slot (koppelingsslot, wielklem).
 • Controleer regelmatig de onderhoudsstaat van het hang- en sluitwerk.
 • Zet met SDNA het registratienummer op de boot en buitenboordmotor. SDNA is een onzichtbare markeringsvloeistof die oplicht onder UV-licht. De unieke code in de vloeistof zorgt ervoor dat uw boot rechtstreeks aan u (als rechtmatige eigenaar) is gekoppeld.
 • Gebruik de ‘Registratiekaart pleziervaartuig’ om alle gegevens van uw boot vast te leggen. Mocht uw boot of buitenboordmotor toch worden gestolen, dan heeft u in elk geval alle gegevens bij de hand en is het traceren een stuk gemakkelijker.

Verzeker uw boot, kijk wat bij u past

Toch nog even een slotwoord over onze eigen specialiteit: verzekeringen. Uw boot kunt u op verschillende manieren verzekeren. Beperkt u zich tot een WA-verzekering, dan worden alleen de kosten vergoed van de schade die u veroorzaakt bij een ander. Eventueel kunt u overwegen uw boot aanvullend te verzekeren. Of dat nodig is, zal afhangen van de waarde van uw boot, hoe vaak u vaart en of u onverwachte kosten misschien zelf kunt dragen. U kunt bijvoorbeeld de inboedel aan boord verzekeren en u kunt zich indekken tegen diefstal, brand en/of blikseminslag. Kijk goed wat het beste bij u past. Uiteraard helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze.


Voor een deskundig SAA-advies:

Claudia Kok
telefoon 0515 41 41 29 (keuze 3)

Of bel naar onze Klantenservice, telefoon 088 551 44 44. Wij helpen u graag!


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.