Blog

Verduurzamen: Een lagere energierekening 

Een lagere energierekening? Verduurzaam uw woning

Het verduurzamen van woningen is de grote opdracht van de 21ste eeuw, daarom horen we erover en zien we het steeds meer gebeuren. In Nederland worden nieuwbouwwoningen voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepompsysteem. Bovendien hebben deze woningen vaak geen gasaansluiting. Dit zijn de zogeheten nul-op-de-meter-woningen. Om ook de oudere woningen te verduurzamen, nemen steeds meer huiseigenaren maatregelen om een steentje bij te dragen aan het milieu, maar ook aan hun eigen portemonnee. Wilt u weten wat de grote voordelen van verduurzamen zijn?

Als u investeert in het verduurzamen van uw woning, dan...:

  • dalen de energiekosten en kunt u meer hypotheek krijgen;
  • stijgt de waarde van uw woning;
  • bespaart u direct op uw gas- en lichtkosten;
  • stijgt de rentekorting. 

Voor wie is verduurzamen van toepassing?

Het maakt niet uit in wat voor type woning u woont; het verduurzamen is niet alleen voor particulieren met een huis of eengezinswoning. Ook als u in een appartement of flat woont, is uw huis eenvoudig te verduurzamen. Als u een woning gekocht heeft, heeft u meer vrijheid om dit zelfstandig te initiëren. Huurt u een woning? Overleg dan met de huiseigenaar.

Hoe kan ik verduurzamen financieren?

Uw huis energiezuinig maken kan eenvoudig en hoeft ook niet duur te zijn. Gelukkig zijn hier diverse subsidies en financieringsmogelijkheden voor om bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatieglas te installeren. Heeft u onvoldoende eigen geld om verduurzaming te realiseren, maak dan gebruik van bijvoorbeeld een duurzaamheids-, energiebespaar- of groene lening. Ook zijn energiebesparende maatregelen mee te financieren in uw hypotheek. Het verduurzamen van woningen wordt bovendien door vele banken en hypotheekaanbieders gestimuleerd met verschillende lening-constructies en rentekortingen. De voordeelregelingen zijn per verstrekker wel verschillend. Zo geeft ABN AMRO rentekorting op uw hypotheekrente als uw woning beschikt over het energielabel A, en A.S.R. plant twee bomen als u een verduurzamingshypotheek bij hen afsluit. 

Wilt u weten welke subsidies en leningen beschikbaar zijn? Dit zijn de financieringsopties op een rijtje:

  • Energie-bespaarbudget
    Hiermee mag u tot 6% bovenop de woningwaarde lenen, ook met een Nationale Hypotheek Garantie. De voorwaarde is dan wel dat dit extra bedrag volledig wordt besteed aan energiebesparende maatregelen.
  • Energiebespaarlening
    Dit is het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds wordt gesubsidieerd door de overheid en is bestemd voor bestaande woningen en verenigingen van eigenaren. Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen tot maximaal € 25.000,00 met looptijden van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Een energiebespaarlening voor VVE is beschikbaar vanaf 8 appartementen en heeft een looptijd van 10, 15 of 30 jaar. Hiervoor geldt dat de financiering gebruikt kan worden voor de isolatiemateriaal, HR-glas of LED-verlichting in de gezamenlijke ruimtes.     
  • Duurzaamheidslening
    Indien uw gemeente deelneemt aan deze regeling kunt u de duurzaamheidslening aanvragen. Hiermee kunt u tegen een gunstig tarief uw woning beter isoleren. De duurzaamheidslening is beschikbaar vanaf € 2500 en tot € 25.000 en heeft een vaste rente. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van de lening en varieert van 10 tot 15 jaar. Het voordeel van deze lening is dat u geheel of gedeeltelijk boetevrij mag aflossen. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.
  • Groene leningen
    Heeft u een koopwoning en wilt u uw woning verduurzamen middels zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp? Sluit dan een GreenLoans-lening af. U kunt de looptijd van deze lening afstemmen op uw energiebesparende maatregelen.
  • Hogere hypotheek
    Koopt u een energiezuinige woning  of wilt u investeren in energiebesparende maatregelen, dan kunt u bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra hypotheekbedrag komt bovenop de maximale hypotheek en is gebaseerd op uw inkomen en de woningwaarde. Bij een energiebesparende investering kunt u overigens maximaal € 9.000 extra lenen zonder inkomenstoets. 
  • Of toch met eigen geld
    Nu de spaarrente laag is, loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, is vergelijkbaar met een spaarrente van 11%. Verduurzamen levert dus veel meer op. U bespaart direct per maand aan stookkosten.



Wilt u meer weten over de financiering van verduurzamen?

Uw hypotheekadviseur kijkt naar uw huidige woonsituatie en brengt uw duurzame investeringsopties in kaart. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze. 
Paul, Accountmanager Hypotheek/Vermogen


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.