Blog

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Dit zijn de redenen waarom u een ORV afsluit

  Door: Roland Hartog  | 15 juni 2020  |  Leestijd: 3 minuten

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt vaak geassocieerd met een verplichte verzekering die nodig is als u samen met een partner een huis koopt. Als één van de partners komt te overlijden, kan de andere partner in het huis blijven wonen. Een deel of de gehele hypotheek wordt dan afgelost door de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een ORV dan precies?
Een ORV is een verzekering die bij het overlijden van de verzekerde een afgesproken bedrag uitkeert aan nabestaanden. Dit bedrag kunnen nabestaanden vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen of om de studie van kind(eren) te bekostigen. 

Bij het afsluiten van een ORV spreekt u een vaste looptijd en het ‘te verzekeren bedrag’ af. Dit is het bedrag dat wordt uitgekeerd als u binnen de afgesproken looptijd overlijdt. Als u overlijdt na de afgesproken looptijd, wordt er niets uitgekeerd. Met een ORV bouwt u dus geen kapitaal op. Mocht u een ORV afsluiten, kiest u voor een dekking die de gehele looptijd gelijk blijft (een gelijkblijvende dekking), of een dekking die jaarlijks met een vast (lineair) of variabel (annuïtair) percentage daalt naar een verzekerd bedrag van € 0,- op de einddatum.

De premie van een ORV is gebaseerd op uw leeftijd, uw gezondheid en de afgesproken looptijd. Als u een ORV afsluit, vraagt de verzekeringsmaatschappij om een gezondheidsverklaring. De verzekeringsmaatschappij kan bij een slechte gezondheid een hogere premie rekenen. Een verzekeringsmaatschappij zal zeker een hogere premie rekenen als u weleens een sigaret, sigaar of pijp rookt.  

In welke situaties is een ORV nog meer interessant?
Een ORV is niet alleen noodzakelijk voor mensen die een hypotheek hebben, maar ook in andere situaties kan een ORV verstandig zijn om af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen waar één van de twee partners werkt. Stel dat de hoofdverdiener van het gezin komt te overlijden, kan het gezin in problemen komen. De maandelijkse inkomsten worden hierdoor aanzienlijk lager. Om een inkomstendaling op te vangen, is een ORV een interessante oplossing. Het uitgekeerde bedrag kan dus ook voor andere doeleinden worden gebruikt zoals, de huur van een woning, studies of andere schulden.

Ook kan een ORV interessant zijn voor ondernemers die samen met een compagnon eigenaar van een bedrijf zijn. Als één van de compagnons komt te overlijden, kunnen de nabestaanden aanspraak maken op de aandelen van de overleden compagnon. Dit zou het voortbestaan van het bedrijf erg onzeker kunnen maken. Om dit te voorkomen, kunnen compagnons een ORV op elkaars leven sluiten. Dit houdt in dat als één van de compagnons komt te overlijden het geld vanuit de ORV naar de nabestaanden van de overleden compagnon gaat, zodat zij geen aanspraak kunnen maken op de bedrijfsaandelen.

Of stel dat u een lening aan een familielid of vriend uit heeft staan. Als die persoon komt te overlijden kan het een probleem worden om het geleende bedrag terug te krijgen. Een ORV op het leven van degene aan wie u geleend heeft, kan dit voorkomen.

Premie overlijdensrisicoverzekering gedaald
In de afgelopen jaren zijn de premies voor ORV sterk gedaald. Dit komt door ontwikkelingen, zoals een hogere levensverwachting en meer concurrentie in de markt. Of uw premie voordeliger kan, hangt onder meer af van uw leeftijd en huidige situatie met betrekking tot uw gezondheid. Als u de afgelopen jaren gestopt bent met roken kan het ook heel aantrekkelijk zijn om te kijken of de premie niet goedkoper kan.


Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het afsluiten of de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.

Christine, adviseur


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.