Blog

Zonnepanelen verzekeren?

Investeren in zonnepanelen: hoe zit het met verzekeren?

Hoe duurzaam is uw huis?

Net als bij witgoed en auto’s hebben alle huiseigenaren in 2015 een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid gekregen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig uw woning is waarbij A zeer zuinig en G verreweg van zuinig is. Gaat u uw huis verkopen? Dan bent u in de meeste gevallen verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en deze aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. Nieuwbouwwoningen krijgen het label veelal bij oplevering uitgereikt.

Momenteel wordt er veel geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Denk hierbij aan het isoleren van de vloer, het plaatsen van een spouwmuur (tussenmuur), het vervangen van enkel/dubbel glas door HR++ of HR+++ (hoog rendement-glas/isolatieglas met coating), de plaatsing van een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler of een palletkachel. Hiervoor zijn diverse interessante subsidies en financieringsmogelijkheden verkrijgbaar. Op deze manier helpen we allemaal mee aan de gestelde klimaatdoelstellingen.

Heeft verduurzaming impact op uw verzekering?

Investeren in het verduurzamen van uw eigen woning heeft ook invloed op uw opstal- of woonhuisverzekering. De herbouwwaarde van uw woning wordt in dat geval opnieuw berekend, en komt hoger uit. De herbouwwaarde is het bedrag dat u nodig heeft om uw woning, als deze totaal verloren zou gaan, weer op te bouwen in dezelfde staat en volgens de huidige bouwvereisten. Om garantie tegen onderverzekering af te geven maken verzekeraars gebruik van tools om de waarde van uw woning in te schatten.

Hoe zit dat nu met het verzekeren van zonnepanelen?

Als u uw zonnepanelen wilt verzekeren moeten de elektrische installaties worden aangelegd volgens de normen van de NEN1010. Deze normen moeten in de offerte en opdrachtbevestiging die u ontvangt, terug te vinden zijn.

Kans op brand beperken

Het brandrisico bij een indak-zonnepanelensysteem is groter dan bij zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst. Laat u daarom goed informeren door de installateur over brandwerende beplating of onbrandbare isolatie, waarbij het bevestigingsmateriaal ook geen warmte kan overdragen naar de onderlaag. Ook de plaats waar de verdeler en omvormer komen te hangen, moet  in orde zijn om oververhitting maximaal tegen te kunnen gaan.

Diefstal

Gestolen zonnepanelen en toebehoren komt nog niet zoveel voor. Om de kans op diefstal te verkleinen laat u ze door uw installateur vastzetten met roestvaste éénrichtingsschroeven. Als u over een alarminstallatie beschikt kunt u deze installatie hierop aansluiten, zodat u een alarmmelding krijgt zodra er een draad onderbroken wordt. Geef dieven geen extra kans door bijvoorbeeld uw kliko’s tegen de gevel te laten staan, waardoor zij makkelijker op het dak komen.

Schade aan uw zonnepanelen

Waar u de zonnepanelen ook laat bevestigen, u kunt deze verzekeren tegen plotselinge en onverwachte schade als gevolg van brand, bliksem, inductie, storm, neerslag, (riool)water en (poging tot) inbraak. Voor foutieve installatie, constructiefouten en stroomverlies bestaat geen dekking.

Of uw verzekeraar diefstal of de schade van zonnepanelen dekt, hangt af van uw type verzekering. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd, terwijl het bij een ander verzekeringsproduct een aanvullende optie is. Als u een opstalverzekering heeft, is de herbouwwaarde het uitgangspunt voor een eventuele schadevergoeding. 

Huurt u een woning? En heeft u in overleg met de eigenaar zonnepanelen laten plaatsen op uw eigen kosten en risico? Dan kunt u deze vaak als huurdersbelang meeverzekeren op uw inboedelverzekering. In geval van schade kijkt de verzekeraar naar de nieuwwaarde.


Hallo, wilt u meer weten over het verzekeren van zonnepanelen?

Neem contact op met uw verzekeringsadviseur als u meer duidelijkheid over uw specifieke situatie wenst.

Christine, adviseur

Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.