Ruimere hypotheekmogelijkheden voor senioren

Voor hypotheken afgesloten met NHG, zijn er na 17 juni 2018 ruimere leenmogelijkheden voor ouderen die nu door strengere regels bij het afsluiten van hypotheken vaak minder kunnen lenen.

De standaard manier van toetsen voor de hypotheek gaat ervan uit dat u de hele hypotheeksom via een annuïteiten­hypotheek aflost. Maar als u een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek heeft, dan betaalt u alleen rente en geen aflossing. Uw werkelijke lasten, het bedrag dat u maandelijks aan de bank betaalt, zijn in dat geval veel lager dan de fictieve lasten waar de standaardtoets mee rekent. Daarom is er een nieuwe manier van toetsen ontwikkeld waardoor u in veel gevallen toch een passende hypotheek kunt krijgen.

Werkelijke woonlasten als uitgangspunt

Vanaf 17 juni 2018 kunt u een hypotheek volgens de Gedragscode Hypothecair Financiers sluiten via SAA. Daarbij wordt gekeken naar uw werkelijke lasten. Als deze lasten in de nieuwe situatie gelijk blijven of omlaag gaan, mag de bank in het acceptatie­proces de werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Om voor deze werkelijke lasten toets in aanmerking te komen, dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo dient u de rente voor langere periode vast te zetten.

Voldoet aan de normen voor verantwoord lenen

Uw verhuiswens kan werkelijkheid worden. Daarnaast heeft u ook nog eens de zekerheid die mogelijk NHG biedt. Een hypotheek volgens de Gedragscode Hypothecair Financiers voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen. Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent en u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven.

Wilt u meer weten?

Onze onafhankelijke adviseurs kunnen u helpen en de mogelijkheden uitleggen. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact ons op. Wij helpen u graag verder.

Contactgegevens

2018-07-12T13:40:10+00:00