Schadevrije jaren: hoe werkt dit nu eigenlijk?

Bij de meeste autoverzekeringen bouwt u vaak schadevrije jaren op. Aan de hand van het aantal schadevrije jaren krijgt u korting op de premie. Andersom kan natuurlijk ook. Als u een schade claimt, die niet kan worden verhaald, valt u terug in het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Hierdoor kan het voorkomen dat u minder of geen korting ontvangt, of zelfs een toeslag op uw premie moet betalen.

Hoe werkt het?

U begint met schadevrije jaren opbouwen wanneer u een motorrijtuig op uw naam verzekert. Heeft u nog niet eerder een motorrijtuig op uw naam verzekerd gehad? Dan begint u standaard op 0 schadevrije jaren, ondanks dat u uw rijbewijs misschien al langer in bezit heeft en u in iemand anders zijn auto heeft gereden.

Wanneer u geen schades maakt in een verzekeringsjaar krijgt u er een schadevrij jaar bij. Maakt u een schade door uw schuld of heeft u een schade die u niet kunt verhalen? Dan valt u in uw schadevrije jaren terug. Ook dit vindt plaats aan het einde van het verzekeringsjaar. Het kan dus goed zijn dat u vlak na het einde van het verzekeringsjaar schade krijgt en na een jaar pas in uw schadevrije jaren terugvalt. U merkt dan pas dat uw premie omhooggaat.

Standaard tabel voor alle verzekeraars

Per 1 januari 2016 heeft het Verbond van Verzekeraars een standaardtabel verplicht gesteld voor alle verzekeraars. Deze tabel moeten alle verzekeraars aanhouden om uw korting of toeslag te berekenen.

U kunt tot 99 schadevrije jaren opbouwen. Wanneer u een schade krijgt, valt u 5 schadevrije jaren terug. Bijvoorbeeld: heeft u 10 schadevrije jaren? Dan valt u terug naar 5 schadevrije jaren.

Maar wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft opgebouwd, valt u terug naar 10 schadevrije jaren. Dit betekent dat als u 30 schadevrije jaren heeft opgebouwd u na een geclaimde schade ineens weer op 10 staat. Heeft u 0 t/m 4 schadevrije jaren en heeft u een schade door uw schuld? Dan komt u in de malus terecht (negatieve schadevrije jaren). Vroeger was het mogelijk om oneindig in de malus terecht te komen, wanneer u meerdere schades door u schuld maakte. Dit is dankzij de standaardtabel niet meer mogelijk, u kunt maximaal tot -5 schadevrije jaren terugvallen.

Autoverzekering

Is uw autoverzekering nog steeds de beste? Vergelijk op prijs en dekking.

Autoverzekeringen vergelijken

Iedere verzekeraar hanteert zijn eigen kortingen

Iedere verzekeraar mag nog wel zijn eigen kortingspercentage aanhouden. Bij de ene verzekeraar krijgt u bij 10 schadevrije jaren al 80% korting en bij een andere verzekeraar is dit pas bij 15 schadevrije jaren. Doordat zij zelf over het kortingspercentage mogen beslissen, is de terugval in kortingspercentage ook verschillend per maatschappij bij een schuldschade.

Wij adviseren u dan ook altijd om bij het afsluiten van een verzekering goed naar de terugval in korting te kijken bij een schuldschade. Verzekeraars die snel een hoge korting bieden, hebben vaak een flinke terugval in korting bij een schuldschade.

Er zijn schades waarbij u niet terugvalt in uw schadevrije jaren, hieronder hebben wij er een paar voor u opgesomd:

  • Diefstal
  • Ruitschade
  • Brand-, storm- en hagelschade
  • Schade door aanrijding met een wild dier
  • Inbraakschade

Neem kleine schade voor eigen rekening!

Wist u dat het soms voordeliger is om een kleine schades door uw schuld voor eigen rekening te nemen? U kunt een berekening laten maken om te zien hoeveel het u uiteindelijk kost doordat u terugvalt in uw korting. Is dit meer dan de schade heeft gekost? Dan kunt u ervoor kiezen om de schade voor eigen rekening te nemen. Dit scheelt u in premie en het aantal schadevrije jaren blijft opbouwen.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Contactgegevens

2018-12-04T13:29:11+00:00