Onder welke verzekering valt stormschade?

Harde wind of storm kan veel schade in en om uw huis veroorzaken. Denk aan schade door omgevallen bomen, of spullen die de lucht in vliegen. Ook een auto kan schade door de storm oplopen. Wilt u de schade declareren bij uw verzekering? Dan krijgt u te maken met verschillende verzekeringen:

  • Opstalverzekering 
    Voor uw huis en bijvoorbeeld de schuur.
  • Inboedelverzekering
    Voor spullen in het huis en in de schuur (ook tuinmeubilair valt in veel gevallen onder de inboedel­verzekering).
  • Autoverzekering
    Voor schade aan uw auto indien er een beperkt casco­ of een all risk dekking is afgesloten.

Wat wordt gezien als storm voor de verzekering?

Voor de verzekering is het belangrijk dat het ook daadwerkelijk heeft gestormd: voor het KNMI is windkracht 9 een storm, maar verzekeraars vinden het al stormen bij windkracht 7.

Wanneer wordt schade vergoed?

Opstalverzekeringen

De meeste opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm. Daar geldt vaak wel een (hoger) eigen risico voor van ongeveer €225,- tot €500,-. In de polis­voorwaarden leest u hoe uw verzekeraar dit geregeld heeft.

Inboedelverzekeringen

De inboedelverzekering dekt schade aan spullen die u zonder wrikken los kunt halen (dus spullen die niet ‘nagelvast’ in uw huis staan). In uw polis­voorwaarden leest u of de inboedel­verzekering ook schade aan tuin­meubilair dekt. Bij sommige verzekerings­maatschappijen heeft u een extra verzekering voor spullen buitens­huis nodig. Heeft u bijvoorbeeld een dure barbecue in de tuin? Kijk ook dan in de polis­voorwaarden. Niet iedere verzekeraar ziet dit als tuin­meubilair. U kunt dan beter uw spullen die buiten staan binnen zetten voor een (aangekondigde) storm.

Autoverzekeringen

Valt er een boom op uw auto? Dan is alleen een WA-verzekering niet voldoende om de schade te verhalen. Een WA-verzekering dekt namelijk alleen schade die uzelf veroorzaakt aan derden. Heeft u een beperkte casco­verzekering of all risk verzekering? Dan vergoedt de verzekeraar wel stormschade aan de auto. U moet ook dan vaak wel rekening houden met een bedrag aan eigen risico.

Hoe meldt u schade?

Probeer de schade zo uitgebreid mogelijk te omschrijven. Ziet u de schade gebeuren? Schrijf dan het tijdstip op. Was u er niet zelf bij? Probeer dan te achter­halen wanneer de schade ontstaan is. Het tijdstip en de datum zijn voor de verzekeraar erg belangrijk. Die kunnen namelijk gekoppeld worden aan wind­metingen van het KNMI.

Start ook niet direct met opruimen. Maak eerst foto’s en neem contact op met uw tussen­persoon. Vervolgens spreekt u met uw tussenpersoon af wat u zelf al kunt opruimen en hoe de schade verder afgehandeld moet worden.

Wilt u meer informatie?

Heeft u vragen over uw dekking? Of wilt u kijken of u wel goed verzekerd bent? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder

Contactgegevens

2018-04-17T09:59:05+00:00