Alles over het bonusmalussysteem voor uw autoverzekering bij SAA.

De premiekorting (bonus) – of toeslag (malus) van de autoverzekering wordt gebaseerd op het aantal schadevrije jaren. In het verleden was er bij elke verzekeraar een ander systeem wat een en ander erg onoverzichtelijk maakte. Onze wetgever heeft daarom in 2016 deze regeling gewijzigd, zodat het voor iedereen met een autoverzekering, ongeacht bij welke verzekeraar men verzekerd is, duidelijk is. In de polisvoorwaarden die onderdeel uitmaken van uw polis staat hiervan een tabel vermeld. In dit artikel wordt de regeling verder uitgelegd.

Geen schade? Dan bouwt u schadevrije jaren op

Met één jaar in uw verzekeringspolis wordt een verzekeringsjaar bedoeld. De contractvervaldatum speelt daarbij een rol. Sluit u uw verzekering op 29 april 2017 af, dan loopt het verzekeringsjaar van 1 april 2017 tot 1 april 2018.

Voor elk jaar dat u géén schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. U kunt schadevrije jaren opbouwen op de zogenaamde bonus-malusladder. De hoogste trede op de ladder is trede 20. Voor elke schuldschade echter trekt (elke) verzekeraar 5 jaren af. Het minimale aantal schadevrije jaren dat u kan hebben, is minus 5, anders gezegd een malusregistratie van -5. De hoogte van de schade is niet van belang in deze regeling.

Een voorbeeld

Meneer Jansen heeft op zijn polis 10 schadevrije jaren staan en heeft in één jaar één schuldschade. Bij de prolongatie van zijn polis wordt de schade verrekend en heeft hij nog 5 schadevrije jaren. Heeft de heer Jansen twee schuldschades in dat jaar dan houdt hij geen schadevrije jaren over. Met 16 of meer schadevrije jaren val je bij één schade terug naar 10 schadevrije jaren. Heeft meneer Jansen 25 schadevrije jaren of meer, dan staat hij in de bonus-malusladder op trede 20 en heeft hij na één schuldschade nog maar 10 schadevrije jaren.

Schades die niet van invloed zijn op uw bonus-malusregeling zijn bijvoorbeeld: stormschade, hagelschade of een botsing met dieren.

Toch nog wel verschil tussen de verzekeraars

Een uniform beleid dus van de verzekeraars. Waar wel nog verschil in zit, zijn de percentages, de sprongen in de bonus-malusladder en de maximale bonus. De maximale bonus verschilt bij verzekeraars tussen de 70% en 85% van de bruto premie. Maar ook daar zit een addertje onder het gras.

Voorbeeld: een bruto premie van € 1200,- met 80% bonus is € 240,- netto premie en een bruto premie van € 700,- met 70% bonus is € 210,- netto premie. Laat u zich dus ook niet verleiden door een bonus met een hoger percentagekorting.

U dient dus naar het geheel te kijken. Ook raden wij u aan om af te wegen of u de schade wel wilt claimen. Wat het voordeligst is, kunnen wij u vertellen. Ook kunnen wij voor u de premies en percentages bij vele maatschappijen vergelijken en samen met u kijken naar de beste oplossing.

Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.