Thema

Het belang van algemene (leverings)voorwaarden

Het belang van algemene (leverings)voorwaarden

Het gebruik van algemene voorwaarden is zo algemeen verbreid, dat men er bijna dagelijks mee van doen heeft. Bedrijven besteden de nodige tijd en aandacht aan de inhoud van hun algemene voorwaarden maar blijken vaak niet goed in staat om deze op een juiste wijze in de bedrijfsvoering te implementeren met als gevolg dat de algemene voorwaarden niet of niet tijdig van toepassing zijn verklaard; een omstandigheid die vaak pas in een conflictsituatie duidelijk wordt.
De meeste ondernemingen beschikken over algemene voorwaarden. Het belang van algemene voorwaarden is zeer groot en het opstellen is vaak maatwerk. Het is vaak het vangnet van de ondernemer in een geschil met een wederpartij. Voor de ondernemer belangrijke bepalingen, zoals die over betaling, ontbindingsmogelijkheden, zekerheden en eigendomsvoorbehoud zijn daarin opgenomen.

Wist u dat…

  • U geen beroep kunt doen op uw algemene voorwaarden als deze niet op de juiste wijze van toepassing zijn verklaard;
  • De enkele verwijzing naar uw website of factuur voor uw algemene voorwaarden vaak niet voldoende is.

Algemene voorwaarden hebben voor de gebruiker vele voordelen. Het gebruik van algemene voorwaarden voorkomt tal van conflicten, bespaart tijdrovende en kostbare onderhandelingen, vereenvoudigt de interne bedrijfsadministratie, maakt planning en kostencalculatie mogelijk en betekent gewoonlijk dat het contract deskundiger is geredigeerd dan wanneer partijen de redactie zelf ter hand zouden hebben genomen. Ook uw aansprakelijkheidsverzekeraar zal aan de hand van uw leveringsvoorwaarden kijken of u al dan niet aansprakelijk gehouden kan worden voor een veroorzaakte claim.

Er bestaan strikte regels voor het gebruik en de toetsing van algemene voorwaarden (ook via internet). Veel ondernemingen leven deze regels echter onbedoeld niet goed na. Dat heeft vaak te maken met de veelal routinematige inschakeling van algemene voorwaarden en daarnaast onderschatting van het belang van algemene voorwaarden met als gevolg dat er van alles mis kan gaan doordat een beroep op algemene voorwaarden (succesvol) wordt gefrustreerd met vaak allerlei (financiële) nadelige gevolgen.

SAA Verzekeringen B.V. werkt ook met algemene leveringsvoorwaarden die u hier kunt downloaden.

Heeft u vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel neem dan contact met ons op!


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.