Blog - SAA zakelijk

De impact van Brexit

Welke impact heeft de Brexit op uw onderneming?

Patrick den Hertog  Door: Patrick den Hertog  |  10 maart 2020  |  Leestijd: 4 minuten

Op 31 januari 2020 is de Brexit een feit geworden. Nu geldt een overgangsfase tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het Verenigd Koninkrijk van kracht en verandert er voor burgers en bedrijven vrijwel niets. U heeft hiermee voldoende tijd om u voor te bereiden op de nieuwe afspraken die de EU en het Verenigd Koninkrijk gaan maken over hun toekomstige relatie na 31 december 2020.

Maar wat betekent dit voor u als ondernemer?  En weet u hoe het zit met uw verzekeringen?

De exacte impact is op dit moment nog niet bekend, maar de Brexit kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw bedrijf en uw verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende: 

  • Heeft uw onderneming vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en zijn deze via een Nederlandse verzekering verzekerd? Wellicht is dit na 31 december niet meer toegestaan. In dat geval moeten de vestigingen in het Verenigd Koninkrijk zelf lokaal verzekeringen afsluiten. Onze adviseurs kunnen u daarbij van dienst zijn met geselecteerde partners.
  • Importeert uw onderneming producten uit het Verenigd Koninkrijk? Na de Brexit bent u importeur buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Dat betekent dat u dan volgens de wet niet alleen leverancier bent, maar ook producent. Het gevolg hiervan is een verzwaring van het risico dat uw onderneming loopt. Het is van belang dat u de aansprakelijkheid, veroorzaakt door een gebrekkig product uit het Verenigd Koninkrijk, contractueel goed regelt met uw leveranciers en afnemers in de EU.
  • Er kunnen grote vertragingen ontstaan bij de grenzen door grenscontroles en douaneprocedures. De gevolgen van deze vertragingen zijn niet verzekerd onder uw transportverzekering.
  • Houdt uw onderneming grotere voorraden aan in het Verenigd Koninkrijk en/of in Nederland als voorbereiding op de Brexit? Mogelijk is er dan sprake van onderverzekering.
 

Bent u klaar voor de Brexit?

Wij helpen u graag bij uw voorbereiding. Uw adviseur kijkt samen met u naar uw risico’s, afgesloten dekkingen en adviseert over mogelijke veranderingen.

Patrick, Teamleider Accountmanagement Zakelijk


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.