Blog

Studeren, op kamers gaan en verzekeren

Help, mijn kind gaat op kamers!

  Door: Martijn de Groot  |  15 juni 2020  |  Leestijd: 3 minuten

De jaarlijkse stoelendans om de studentenkamers begint binnenkort weer. Het is lastig te voorspellen wat het effect van de coronacrisis zal zijn. Stellen studenten het zoeken naar een geschikte kamer uit in verband met de onzekere situatie? Word de studie überhaupt een jaar uitgesteld en kiest men voor een tussenjaar? Laten we hopen dat, vroeg of laat, steden als Rotterdam, Utrecht, Groningen en Maastricht weer worden bevolkt door vrolijke, luidruchtige jonge mensen.

De zoektocht naar een studentenkamer

De tijd dat u via het prikbord van de buurtsuper of in de plaatselijke krant een kamer bij een gezellig gezin kon vinden, lijkt definitief voorbij. De kamermarkt is commerciëler geworden. Er zijn talloze bureaus die zich bezighouden met de verhuur van kamers. Deze ondernemingen en particulieren zijn te vinden via onder andere Marktplaats. Het is hierbij wel van belang om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn nogal wat bedrijven en particulieren die misbruik van de argeloze student maken; doordat er kamers tekort zijn, is het dus vaak snel handelen. Er is praktisch geen tijd voor onderzoek door bijvoorbeeld op internet rond te kijken. 

Welke verzekeringen zijn nodig als uw kind op kamers gaat?

Natuurlijk zijn wij positief ingesteld en gaan we ervan uit dat uw zoon of dochter een leuke kamer vindt. De inboedel wordt door familie en vrienden bij elkaar gesprokkeld op zolders en in schuurtjes. Nog even naar de bouwmarkt en het studentenleven kan beginnen. Uw kind gaat zich als student inschrijven bij DUO. Maar eerst toch nog even aandacht voor de papieren rompslomp, hoe zit het met de verzekeringen?

  • Zorgverzekering
    Iedereen die 18 jaar is geworden moet per de eerste dag van de volgende maand een eigen zorgverzekering hebben. De eerste stap is om contact op te nemen met de huidige verzekeraar. U bent er dan zeker van dat de lopende polis (gekoppeld aan u als ouder/verzorger) tussentijds gestopt wordt. Het kan natuurlijk ook voordelig zijn om bij de huidige verzekeraar te blijven. Vraag in ieder geval zorgtoeslag aan via DigiD.

  • Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)
    Uitwonende studerende kinderen zijn op de polis van de ouder/verzorger meeverzekerd. Let op; op de polis moet dan wel staan dat een gezin/alleenstaande met kinderen is verzekerd. Controleer dan gelijk of de verzekerde som genoeg (minimaal 1,25 miljoen). Gaat uw kind stagelopen in het buitenland? Dan geldt hiervoor een andere aansprakelijkheidsverzekering. Bij twijfel overleg altijd met uw tussenpersoon.

  • Inboedelverzekering
    Ook al hebben de meeste studenten niet heel veel spullen, is het toch verstandig om een eigen polis af te sluiten. Kleding, elektronica of sportuitrustingen vertegenwoordigen toch al snel een leuk bedrag. Ook wordt er vaak voor de studie een nieuwe laptop gekocht. In dat geval is het handig een aanvullende dekking voor mobiele electronica met buitenshuisdekking (voor schade ontstaan buiten de kamer) mee te verzekeren. Voor kamerbewoners is het vaak lastig om een inboedelverzekering af te sluiten, omdat zij geen zelfstandige ingang tot de woning hebben. Bij diefstal moet er eigenlijk altijd braakschade zijn. Een goed afgesloten kamer is dus van belang. Ook is er meestal geen dekking als er op de kamer gekookt wordt. Een aparte keuken en brandblusmiddelen zijn meestal verplicht.


Verzekering voor studeren in het buitenland
Als uw zoon of dochter stage gaat lopen in het buitenland kunt u voor uw kind een aparte verzekering afsluiten. Dit product dekt met name de medische kosten en andere dekkingen, zoals aansprakelijkheid. Een normale reisverzekering is niet toereikend. Kijk goed naar welke verzekeringen er eventueel vanuit de opleiding geboden worden of vanuit de eigen zorgverzekering. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met uw verzekeringsadviseur.



Ook deze checklist mogen we natuurlijk niet vergeten:

- zorg altijd voor een gevulde EHBO-doos;
- monteer (eventueel zelf) een rook- en koolmonoxidemelder;
- weet de vluchtroute indien van toepassing;
- weet waar de brandblusser(s) is/zijn.


Gaat uw kind op kamers?

Samen met mijn collega's helpen wij u graag verder. Wilt u advies over uw verzekeringen? Neem dan gerust contact op. 

Laura, adviseur


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.