Thema

Vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen is niets meer dan het laten groeien (vermeerderen) van uw geld voor later. Bijvoorbeeld voor een onbezorgde oude dag, de aflossing van uw hypotheek of het financieel ondersteunen van uw kinderen.

Waarom zou ik vermogen opbouwen?

Er zijn heel veel redenen waarom u vermogen op zou kunnen bouwen. Het is erg persoonlijk en de redenen zijn verschillend. Er is echter één situatie die voor iedereen van toepassing kan zijn en dat is voor het hebben van een onbezorgd pensioen. Wanneer u namelijk wel eens bent gewisseld van werkgever, tijdelijk niet werkzaam bent geweest, in het buitenland hebt gewoond of (en dit is de meest voorkomende reden) uw pensioen niet (volledig) in een hele goede pensioenregeling hebt opgebouwd bestaat er een grote kans dat uw inkomen, vanaf de AOW gerechtigde leeftijd of wanneer u stopt met werken, lager is dan u verwacht of hoopt.


Advies aanvragen

Het is uiteraard aan uzelf of u vermogen wilt opbouwen. Elke situatie is persoonlijk en is voor iedereen anders. Indien gewenst bespreken wij graag met u welke manier van vermogen opbouwen bij u past. Wij doen dit door uw kennis, ervaring, risicobereidheid en doelstelling te inventariseren. Na deze uitgebreide inventarisatie en analyse kunnen wij u adviseren en de betreffende gewenste oplossing voor u regelen.



Hoe kan ik vermogen opbouwen?

Er zijn verschillende manieren waarop u vermogen kunt opbouwen. We hebben ze hieronder voor u op een rij gezet.

Kapitaalverzekering
Het kenmerk van deze verzekering is dat er gedurende de looptijd van de verzekering een bepaald bedrag (kapitaal) gespaard wordt. Is/zijn de verzekerde(n) in leven op de einddatum van de verzekering of op het moment dat u de verzekering eerder beëindigt dan komt er een bedrag ineens (kapitaal) beschikbaar.

Wanneer u de levensverzekering eerder wilt beëindigen dan is dit mogelijk (soms onder aanvullende voorwaarden). De verzekering wordt dan “afgekocht” en de waarde van de verzekering op dat moment wordt uitgekeerd (Let op! Dit kan fiscaal nadelige gevolgen hebben).

Doeleinden:
  • Inlossen (deel) van de hypotheek
  • Studie van een kind
  • Plezier (bijvoorbeeld een wereldreis)

Een kapitaalverzekering behoort tot de groep van levensverzekeringen.
U kunt vermogen opbouwen op basis van garantie of op basis van beleggingen.


Lijfrente- en stamrechtverzekering
Lijfrenteverzekering
Wanneer u met pensioen gaat kunt u grofweg op drie manieren pensioeninkomsten ontvangen. De eerste is via de AOW-uitkering (eerste pijler), de tweede is via het werkgeverspensioen (tweede pijler) en de laatste is via een lijfrenteverzekering (derde pijler).

De premie die in een lijfrenteverzekering wordt ingelegd is aftrekbaar. Hoeveel u jaarlijks kunt aftrekken van de fiscus kunt u berekenen middels de zogenaamde jaarruimte formule.

Stamrechtverzekering
Een stamrechtverzekering is een verzekering waarin een ontslagvergoeding is gestort.

Een lijfrenteverzekering of een stamrechtverzekering behoort tot de groep van levensverzekeringen. U kunt vermogen opbouwen op basis van garantie of op basis van beleggingen. Voor beide polissen geldt, dat op het moment dat de lijfrente of stamrechttermijnen ingaan er inkomstenbelasting over de termijnen wordt ingehouden.


Bankspaarrekening
Een bankspaarrekening is een verzamelnaam voor “geblokkeerd” sparen op een geclausuleerde (geblokkeerde) rekening. Om hetgeen wat u heeft opgebouwd weer vrij te maken moet het wel gebruikt worden voor een specifiek doel. Bijvoorbeeld het aflossen van uw hypotheek (spaarrekening eigen woning) of het opbouwen van uw (aanvullend) pensioen (lijfrenterekening/stamrechtrekening).

Een bankspaarrekening behoort tot de groep van bancaire producten. Het is ook mogelijk om een spaarrekening zonder fiscale clausulering af te sluiten. U bouwt dan vrij vermogen op in box 3.

Met een beleggersrekening kunt u, zoals de naam al zegt, gaan beleggen. Ook hier geldt dat dit middels een geblokkeerde rekening moet gebeuren. Het kapitaal op de beleggersrekening moet ook hier voor een specifiek doel zoals het aflossen van een hypotheek (beleggersrekening eigen woning) of het opbouwen van aanvullend pensioen (lijfrenterekening/stamrechtrekening) gebruikt worden.

Een beleggersrekening behoort tot de groep van bancaire producten. Het is ook mogelijk een beleggersrekening (net zoals een spaarrekening) zonder fiscale clausulering af te sluiten. U bouwt dan vrij vermogen op in box 3.



Vragen of hulp nodig?

Heeft u nog vragen of hulp nodig? Onze adviseurs helpen u graag om het één en ander aan u duidelijk te maken, zodat u geen vragen meer heeft.

E-mail: leven@saa.nl
Telefoon: 088 – 551 4190 (Openingstijden: ma t/m vr van 08.00 tot 20.00 uur).


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.