Verzekeringen voor een bijboot of pleziervaartuig

Bijboot of pleziervaartuig?

Een bijboot (of reddingsboot) is voor nagenoeg alle soorten binnenvaartschepen die varen op de Europese binnenwateren een verplicht onderdeel van de reddingsmiddelen aan boord. De bij een vaartuig behorende bijboot moet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en moet goedgekeurd zijn voor gebruik aan boord van het hoofdvaartuig.

 

Bijboten zijn erg essentieel; personen die ongelukkig in het water terechtkomen kunnen hiermee gered worden. Uiteraard zijn er nog andere zakelijke doeleinden waarvoor de bijboot gebruikt wordt.

 

Naast het zakelijk gebruik van een bijboot zien we steeds vaker dat er bijboten aan boord zijn uitgerust met (zware) buitenboordmotoren. De grens tussen zakelijk gebruik en privégebruik kan dan ter discussie komen te staan bij een onverhoopte schade.

 

Navraag bij diverse verzekeraars (beurs-, onderlinge en coöperatieve verzekeraars) leert dat er verschillen zijn in de polisvoorwaarden. Dit geldt zowel voor de dekking voor materiële schade als voor de aansprakelijkheid. De polisvoorwaarden hanteren soms een straal in kilometers rondom het hoofdvaartuig, al dan niet in combinatie met een maximale snelheid of motorvermogen. In andere gevallen is het gebruik (zakelijk of privé) van de bijboot bepalend voor de dekking onder de polis van het hoofdvaartuig.

 

Wanneer een bijboot nu standaard is meeverzekerd onder de polis van het hoofdvaartuig of juist wordt gezien als zelfstandig te verzekeren pleziervaartuig, is dus niet altijd even duidelijk. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben indien er, tijdens het gebruik van de bijboot als pleziervaartuig, schade ontstaat aan zaken en/of personen. Denk hierbij aan materiële schade als gevolg van een aanvaring, maar ook aan letsel of overlijden van opvarenden of derden.

 

Om lastige discussies over dekking onder de polis van het hoofdvaartuig te voorkomen, adviseren wij voor bijboten die ook als pleziervaartuig worden gebruikt (ook al is het incidenteel) een aparte polis af te sluiten die tenminste de aansprakelijkheid afdekt. De premie is beperkt en afhankelijk van de gewenste dekking (alleen aansprakelijkheid of ook schade aan de bijboot zelf).

 

Voor advies of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met SAA Overvliet via 010 411 95 95 of mail@overvliet.nl.


Uw sessie verloopt binnenkort. U wordt binnen {{countDown}} seconden automatisch uitgelogd.